למה יש עננים שמורידים גשם ואחרים שלא? מתי העננים מחליטים שהגיע הזמן שנרטב?

חברה אמרה לי ששלושה ילדים הספיקו לה על מנת להבין שבחורף כאשר יוצאים מהעבודה ואוספים את הילדים מהגן תמיד יורד גשם. היא טענה שזה הגיוני בגלל שבדיוק השמש שוקעת ויש הבדלי חום-קור. השבוע הסברתי זאת לדודתי, שגם לה שלושה ילדים אבל רק עכשיו כשהיא אוספת את הנכדים היא שמה לב שיש גשם בדיוק בזמן שהם מסיימים את הגן. ואז חשבתי לעצמי או שבדור האחרון יש שינויי אקלים או שפשוט הילדים בעבר היו הרבה פחות שעות בגן.

סיאטל=גשם. סיאטל זכתה בצדק לתואר ״עיר גשומה״, הסטטיסטיקות מראות שבשנה ממוצעת כ-300 ימים מעוננים או מעוננים חלקית  מתוכם 150 ימי גשם. בקיצור, הרבה ימים של נעילת מגפיים וקפיצה בשלוליות.

אז לכבוד הגעת העונה הגשומה יש לי בשבילכם ניסוי שישאיר אתכם יבשים, או לפחות את חלקכם.

ניסוי ענן בצנצנת

מה צריך?

צנצנת/כוס שקופה

קצף גילוח

מים

צבע/י מאכל

כוסית/צלוחית

טפי/פיפטה/מזרק/כפית

מהלך הניסוי

  1. הוסיפו מים לצלוחית וטפטפו מספר טיפות של צבע מאכל, ניתן להכין מספר צלוחיות עם צבעים שונים. מכיוון והפעם משתמשים בקצף גילוח שאינו אכיל ניתן לצבוע את המים גם עם דיו של טוש.
  2. מלאו את הצנצנת/כוס השקופה במים כמעט עד סופה אבל תשאירו מקום לקצף הגילוח.

3. נערו את מיכל קצף הגילוח והתיזו ״ענן״ קצף מעל המים.

4. בעזרת פיפטה טפטפו מים צבעוניים על גבי ה״ענן״ שייצרתם. במידה ואין לכם פיפטה בניסוי זה ניתן להשתמש גם בכפית אך שימו לב שאתם מטפטפים בעדינות כמויות קטנות.

5. המשיכו לטפטף מים צבעוניים באותו צבע או בצבעים שונים עד ש״מתחיל לרדת גשם״ - עד שהצבע מתחיל לצבוע את המים שבצנצנת.

6. תהיו מוכנים מראש (לא כמוני) שהמרקם של הקצף יגרום לילדים לרצות לשחק בענן הקצף ואפשרו להם לחקור את המרקם ולעשות קצת בלאגן ולכלוך.

למה?

ענן הינו התעבות של אדי מים בנוכחות גרגרי אבק. במהלך הזמן הטיפות הזעירות וגבישי הקרח שיוצרים את הענן מתלכדים לטיפות גדולות וכבדות יותר. כאשר הטיפות מספיק כבדות כוח הגרביטציה מושך אותם ארצה כטיפות גשם.

קצף הגילוח סופח אליו את המים הצבעוניים ורק לאחר שנספחת כמות מסוימת הצבע מתחיל לחלחל לתוך המים ולצבוע אותם, תוך צהלה וקריאות שמחה של הילדים. הרבה פעמים הזרם של המים הצבעוניים יוצר ״מחילה״ בקצף. הדגמה זו אינה דגם מדויק של התהליך, אך בראש ובראשונה זה ניסויי מאוד כיפי ובנוסף היא מעוררת את סקרנות הילדים. אצלי כבר שבוע לא מפסיקים לדבר על עננים, גשם, כיצד נוצר הים, והאם יורד גשם רק כאשר קר? אני חייבת להודות שלפני כתיבת רשומה זו ידעתי הרבה פחות בנושא.