כשעברנו לפני כשלוש שנים לארצות הברית רכשתי כבר בקניה הראשונה בסופר סודה לשתייה וחומץ. זה הרגיש לי כמו משהו שחייבים שיהיה בבית ואם אין צעצועים - לפחות נשעשע את הילדים עם ניסויים מוכרים.

הניסוי של סודה לשתייה וחומץ נעשה אצלנו בכל גרסה אפשרית וכל פעם הוא מהנה וכיפי מחדש. בכל ניסוי שאני שואלת את הילדים מה לדעתם יצר אפקט זה או אחר, התשובה הראשונה שאקבל תהיה ״חומץ?״.

הבנות 2 ו-4 החליטו שלמרות החורף הן רוצות להכין ארטיקים. יש סיכוי שהייתי זורמת איתן, אבל לא היה מקום במקפיא. במקום זאת, החלטתי על ניסוי בתבנית ארטיק. כמובן שההצלחה הייתה מסחררת וכולם נהנו כולל בני ה-7, ה-10 ובת הרגע ל-40 (איך זה קרה?!). אם אין לכם תבנית ארטיקים - אל תוותרו על הניסוי. אתם מוזמנים להשתמש בקורצני עוגיות, מבחנות, כוסיות חד פעמיות או כל דבר שיש בבית.

מה צריך?

סודה לשתייה

חומץ

צבעי מאכל (לא חובה)

כפית

תבניות ארטיקים

בקבוקון/כף גדולה

מגש (כדי למנוע לכלוך ובלאגן; לא חובה)

תגובת סתירה בין סודה לשתייה וחומץ

מהלך הניסוי

  1. הניסוי יכול לייצר קצת לכלוך ובלאגן אז כדאי לפנות לו מקום מראש. ניתן להניח את תבניות הארטיקים על גבי מגש גדול או כלי פלסטיק עמוק ורחב.
ככה זה נראה בסוף!

2. לתוך כל גומה של ארטיק הכניסו כף סודה לשתייה.

3. אם רוצים להפוך את הניסוי לשמח במיוחד, כדאי להוסיף טיפה אחת של צבע מאכל לכל גומה עם סודה לשתייה.

4. מוסיפים חומץ והחגיגה מתחילה!

5. החגיגה ממשיכה :)

למה?

בניסוי זה אנו יוצרים תגובה כימית הנקראת תגובת חומצה-בסיס. החומץ כמו ששמו מרמז הינו חומצה והסודה לשתייה - בסיס. כאשר חומץ וסודה לשתייה מגיבים נוצר הגז פחמן דו חמצני ואלו הבועות שאנו רואים בתוך הנוזל. תגובה זו היא מהירה מאוד מה שיוצר את התסיסה והגלישה של הנוזל אל מחוץ הכלי. חשוב להדגיש שפחמן דו חמצני אינו מאפיין של תגובת חומצה-בסיס והוא נוצר רק בתגובות בין חומרים מסוימים כמו חומץ וסודה לשתייה.

רוצים לנסות להמשיך ולחקור? מכיוון ואנו שמים את הסודה לשתייה והחומץ ״לפי הרגש״ התגובה לא מתרחשת עד הסוף, ככל הנראה יישאר לנו או חומץ או סודה לשתייה בכלי. אחרי התגובה הראשונית יש סיכוי טוב שהילדים ינסו לגרום לבעבוע נוסף על ידי הוספת חומץ וסודה לשתייה. במקום נסייה וטעייה אפשר להפנות את תשומת לב הילדים לתחתית הכלי:
נותרה אבקה לבנה (אבקת אפיה) ← נוסיף חומץ
אין אבקה ← נוסיף סודה לשתייה.

אפשר לראות שבתגובה שלנו יש עודף של סודה לשתייה ואפשר להוסיף חומץ על מנת ליצור בעבוע נוסף

ניסוי זה מתאים למגוון רחב של גילאים, גם הצעירים שבחבורה יכולים ליהנות ולחוות מהו ניסוי מדעי. בני השנתיים ייהנו ממוטוריקה של לקחת בכף סודה לשתייה ולשפוך חומץ, בני ה-4 יוסיפו על המוטוריקה ניסיונות ערבוב צבעים ושינוי מבנה חומר מנוזל לנוזל מבעבע והבוגרים יותר ירקחו שיקויים ויחקרו מהי תגובה כימית. מה שבטוח כולם ייהנו וקריאות התרגשות וצחוק ישמעו בכל רחבי החדר.