]

סלרי בשלל צבעים

בגדול, הבית שלנו נראה כבר שלושה ימים כמו משתלה. בקטן, ממליצה לכם מכל הלב לנסות גם בבית שלכם.

סלרי בשלל צבעים

איזה כיף שכבר מרגישים את ט״ו בשבט באוויר. בעקבות הניסוי הזה הבית שלנו נראה כמו משתלה צבעונית, מה שמכניס הרבה שמחה בלב.

אני והילדים כל כך אוהבים כל מה שקשור לט״ו בשבט, שמבחינתנו החג הזה נחגג כל השנה. כתבתי על זה קצת בעבר ואני מקווה להעלות פה בקרוב עוד פרויקטים בנושא.

מה צריך?

גבעולי סלרי

כוסות שקופות

צבע מאכל אדום וצבע מאכל כחול (אפשר צבעים נוספים)

מים

סכין


ניסוי כיצד מובילים צמחים מים לעלים

מהלך הניסוי

  1. השתמשו בכוס נפרדת לכל צבע שיש בידכם. לתוך כל כוס מוזגים כרבע כוס מים.

2. מוסיפים כ-6 טיפות צבע מאכל לתוך כל כוס.

3. מערבבים את צבעי המאכל כך שיצבעו את המים בצבע אחיד.

4. בוחרים מהסלרי את הגבעולים הצעירים- אלו שהינם בעלי עלים וצבעם בהיר מהאחרים.

5. מניחים את גבעולי הסלרי בתוך המים הצבועים.

6. ממתינים לפחות 12 שעות. הצבע החזק מתקבל אחרי מעל 24 שעות.

הערות

  • כדאי להכניס לפחות 2 ענפים לכל כוס מפני שלפעמים כמו כל ניסוי הוא לא עובד ואז חבל שהילדים יתאכזבו.
  • במידה והעלים לא נצבעים אפשר לחתוך חתיכה קטנה מקצה הגבעול (הקצה שמושרה במים) ולחכות עוד מספר שעות.
  • הטיימר בתמונה לא הכרחי לניסוי. אנחנו הנחנו טיימר כדי לפתח את הסבלנות של הילדים, בכל זאת הם גדלים בדור האינסטנט. כמובן שהם נטשו את הטיימר אחרי 10 דקות ואצלי הוא כבר שבוע רץ בטלפון.  אני ממליצה לא לספר לילדים את תוצאות הניסוי ולשאול אותם כמה זמן לדעתם לוקח לצמח ל״סחוב״ את המים לעלים.  
  • הצבע האדום והכחול נותנים את התוצאות הטובות ביותר ולכן הם הכרחיים לניסוי. כמו בניסוי שלנו ניתן להשתמש בצבעים נוספים ואף אפשר לערוך דיון מקדים איזה אפקט ייתן כל צבע. בנוסף ניתן לערבב צבעים ולראות מה קורה.
  • במקום סלרי ניתן לערוך את הניסוי עם פרחים לבנים. שימוש בציפורנים לבנות נותן מראה מרהיב. יש לטבול את הפרחים לזמן ממושך ואחרי כשלוש שעות יתחיל להופיע הצבע. על מנת לקבל את מלוא האפקט, כדאי להשאיר לכל הלילה. קדימה יום האם מתקרב!
הגבעולים הצבועים


למה?

בתוך הצמח, במקרה זה הסלרי, ישנן צינוריות דקות מאוד. כאשר הכוחות בין המים לדופן הצינורית חזקים מהכוחות הפועלים בין מולקולות המים, המים מטפסים בתוך הצינורית. תופעה זו נקראת נימיות (Capillary action). אם זה נשמע לכם מוכר זה מפני שבניסוי של מים הולכים בדקנו בדרך שונה את אותה התופעה בדיוק.
מעניין לראות שהמים עולים במעלה הגבעול עד העלים ו״סוחבים״ איתם את מולקולות הצבע. בטבע, המים בדרכם למעלה מעלים, בדומה לצבע בניסוי, חומרים מזינים הנמצאים באדמה וכך הצמח גדל. המים לא יודעים להבדיל בין חומרים מזינים לחומרים רעילים ולכן יש לשמור על סביבת הצמחים נקייה מחומרים מסוכנים לצמח.

הידעת! יש צמחים מסוימים היכולים לספוח מהאדמה חומרים אשר מסוכנים לאדם ובכך לעזור לנו לשמור על סביבה בריאה לנו. מחקרים מראים שפרחי החמנייה יכולים לספוח אורניום  (חומר רדיואקטיבי) מקרקע הנמצאת באזור אסון גרעיני.

אני מסיימת עם נקודה למחשבה- גידול צמחים ועבודה בגינה מקנה לילד המון ידע ועם זאת מאפשר לו לרכוש מיומנויות לא פחות חשובות כמו אחריות, התמודדות עם הצלחות וכישלונות, יכולת התמדה ועוד תכונות רבות וטובות שאנו כהורים מאחלים לילדנו.

אשמח לשמוע בתגובות איך אתם חוגגים את ט״ו בשבט.