קסם מדעי - ציורים בחלב
מזל טוב! הצטרפה למשפחתנו פיצפונית מתוקה. לא יאמן שלפני קצת פחות משנתיים וחצי הייתי מיעוט נשי במשפחה והיום אנחנו שוות בין שווים. הצטיידנו בכל הציוד שתינוקת קטנה זקוקה לו, הריח המשכר של תינוק בין יומו כבר התפשט בבית, בכי נשמע מדי פעם וכל אחד עובר ומגניב ליטוף או נשיקה על העור העדין.
בין כל הדברים החדשים ישנים קיימת ההתעסקות עם החלב. לא ניתן להתעלם מהעובדה שעם התינוק מגיע הצורך להאכיל אותו ותמיד בשבועות הראשונים הכל סובב סביב חלב, אם צריך לחמם פורמולה בבקבוקים ואם האם מניקה וכמובן ריח החלב החמוץ אחרי פליטה. החלטתי לנצל את ההזדמנות ולערוך בבית מספר ניסויים עם חלב.
ניסוי זה הינו הראשון בסדרה של ניסויים עם חלב:
ניסוי I - ציורים בחלב, מלמד שהחלב מכיל שמן ומים.
ניסוי II - הכנת גבינה תוצרת בית, ניסוי אכיל המלמד שבנוסף לשמן והמים ישנו מרכיב חשוב והוא החלבון קזאין.
ניסוי III - הכנת פלסטיק מחלב, יצירה שהיא ניסוי מדעי המלמדת על הרכב החלב ושימושים נוספים שאפשר לעשות עם חלב.
אני מרשה לעצמי לקחת ״חופשת לידה״ קצרה ולהתחיל עם ניסוי קליל יחסית אבל ממש ממש כיפי, ת׳כלס עזבו חופשת לידה זה ניסוי מצויין לפתיחת החופש הגדול, מוּוּוּוּוּי כיף. הניסוי דומה אבל שונה מניסוי ה״סוד הוא בסבון״ אז קראו בעיון עד סוף הפוסט והכי חשוב תהנו.
אצלנו במשפחה הניסוי הזה הוגדר כאהוב במיוחד מפני שהוא משלב מדע, קסם ואומנות. הבכור ממש הופתע מאפקט הסבון ולאחר מכן נהנה מהציורים המתקבלים בצלחת, צילמתי לבקשתו בערך 30 תמונות, כי כל פעם הוא חשב שקיבל ציור יפה מקודמו. לאחר ניסוי החלב רציתי לבדוק האם התיאוריה עובדת ולא עבדתי עליכם בניסוי הסוד הוא בסבון, אז ניסינו את הניסוי הנוכחי גם במים. כמובן שלא היה אפקט ולא התרחש מאומה בצלחת, כי ודאי אתם זוכרים שזה עובד רק עם חומר ש״אינו אוהב מים״ (הידרופובי) כמו פלפל שחור או קינמון וצבעי המאכל הידרופילים- ״אוהבים״ מים (תפקידם לצבוע ולהתמוסס במים). בעוד אני מתלהבת מהתיאוריה המתממשת לנגד עיניי, הבכור ״גרם״ לניסוי לקרות, אם הסבון לא מזיז את הצבע אז הוא יעשה את העבודה השחורה (העבודה הצבעונית במקרה זה).
הינה התוצאה...
שילבנו כוחות אני בצילום והוא בציור ליצירת אומנות מדעית שתזכר לדורות משפחתינו
ניסוי ציור בחלב
מה צריך?
צלחת מרק יחסית שטוחה או צלחת אוכל קצת עמוקה
קיסם/שיפוד/מקל אוזניים
חלב
4 צבעי מאכל שונים
סבון כלים
מהלך הניסוי
- ממלאים צלחת בחלב ומחכים עד שהחלב יתייצב
- מטפטפים מספר טיפות של צבעי מאכל שונים במרכז הצלחת, רצוי שהטיפות יהיו קרובות זו לזו ואפשר אפילו לטפטף אחת על השניה.
- נוגעים בעדינות עם קיסם נקי במרכז הצלחת.
- טובלים את הקיסם בסבון כלים.
- נוגעים עם הקיסם במרכז הצלחת, כדאי בהתחלה לגעת על פני השטח ואחר כך לגעת בתחתית הצלחת. רצוי לחזור על שלב זה מספר פעמים, כל פעם מתקבלת תמונה שונה.
- נסו לגעת גם בקצות הצלחת וצפו מה קורה.
במידה ואתם רוצים להפתיע את יקירכם אתם יכולים לערוך את הניסוי כקסם בדומה לטריק שעשיתי ב״סוד הוא בסבון״ אלא שהפעם הייתי מחליפה את התפקידים. תציגו לילדים צלחת עם צבעי מאכל, תכניסו אתם את הקיסם ללא הסבון ותיתנו להם קיסם שטבלתם מראש בסבון ואז תיהיה להם הפתעה.
רוצים לחקור יותר לעומק את התהליך? ניתן להמשיך ולחקור על ידי ניסויי בקרה:
- להשתמש בחלב עם אחוזי שומן שונים.
- להשתמש במים במקום חלב.
- לנסות סבונים שונים (שמפו, סבון מוצק, סבון ידיים, אבקת כביסה וכו׳).
אנחנו ניסינו להחליף חלב במים:
בתמונות למטה צד שמאל הינו ניסוי עם קיסם נקי וצד ימין קיסם עם סבון.
למה?
חלב בנוי בעיקרו ממים אך יש בו גם שומן וחלבונים (חכו לניסוי הבא), זוהי אמולסיה- במשפט אחד טיפות של שמן בתוך מים, ארחיב על הנושא בעתיד אבל בינתיים אתם מוזמנים לקרוא ברחבי הרשת. הכנסת הסבון שלו צד הידרופילי (אוהב מים) וצד הידרופובי (אוהב שמן) גורם לשומן ולמים להסתדר בדרך אחרת במרחב הצלחת (וזאת בשל שינוי במתח הפנים. שינויי זה ניתן לראות בעזרת צבעי המאכל. בניסוי הנוכחי ניתן לחזור על פעולת הסבון מספר רב של פעמים, בשונה מצלחת המים עם הקינמון, מפני שכל פעם אנו נוגעים עם הסבון בחלב ״חדש״ המכיל שומן ומים.
סרטון אשר מסביר בצורה מאוד מוחשית את מבנה המולקולות בניסוי ולמה הצבעים זזים בצלחת אפשר למצוא באתר של החברה האמריקאית לכימיה. ההסבר מתחיל אחרי דקה ועשרים שניות מתחילת הסרטון.