המאכל היחיד שאחי הבכור לעולם לא יסרב לאכול זה גלידה ובכמויות גדולות. בצעירותו (וגם הרבה אחר כך) כאשר היו שואלים אותו איפה יש לו מקום אחרי ארוחה דשנה להכניס את כל כמות הגלידה הזו הוא היה עונה בלי להתבלבל שלגלידה יש כיס מיוחד בקיבה ששמור רק לה. כאשר הוא קצת גדל ולמד בתיכון ביולוגיה הוסיף לזה הסבר מדעי נוסף של קיפולים מיוחדים במעיים...

ועכשיו לתקופתנו- הטמפרטורות בסיאטל עולות ומתחממות אבל היום הפתיע אותנו יום סגרירי עם קצת גשם, מה שגרם לכולם לרצות להישאר כל היום בבית. לארוחת ארבע החלטתי להפתיע את הילדים עם ניסוי אכיל, זו הייתה גם פעילות נחמדה ומגבשת למשפחה, גם אכלנו ונהנינו מגלידה מתוקה ותוך כדי אכילה אפילו הצלחנו לדבר קצת על מדע. ואני שואלת אתכם: מה צריך יותר מזה?!

כמו שכבר הבנתם את רוב הניסויים אני מאלתרת ממה שיש בבית ולכן לא הייתה לנו תמצית וניל על מנת להכין גלידת וניל. אבל תכל׳ס זה כל הכיף אפשר להכין איזה טעם שאתם אוהבים כל שילוב של משהו מתוק עם שמנת יכול לצאת נהדר, אנחנו השתמשנו במייפל (למרות שהיה ויכוח קצר על דבש או מייפל) ולא שמנו בכלל סוכר. לדעתי מי שרוצה גרסה טבעונית יכול להשתמש בחלב סויה ופודינג וניל או להשתמש בקרם קוקוס. מבטיחה לנסות בקרוב ולעדכן את הפוסט.

על מנת להמחיש לילדים את השפעת הערבוב הכנסנו ברגע האחרון גם כוסית קטנה עם שמנת, חלב ומייפל לפריזר כדי לראות מה קורה במערכת ללא ערבוב. את הכוסית הוצאנו לאחר שסיימנו לערבב את הגלידה וראינו שלא קרה דבר חוץ מזה שהיו שתי פאזות (שכבות) של שמנת ומייפל בנפרד והילדים אמרו שזה לא טעים ואז ערבבתי ושמתי חזרה במקפיא לכל הלילה. כאשר חזרנו לתוצר הקפוא הם ניסו עם האצבע להרגיש את השינוי במרקם וגם ביקשו לאכול. התוצאה מאוד מזכירה ארטיק אך כמובן לא קיבלנו את המרקם הקרמי של הגלידה.

Ice-cream-experiment-9

הכנת גלידה בשקית

מה צריך?
שקית פסגור (Lock Zipper Bag) גדולה מאוד
שקית פסגור (Lock Zipper Bag) בחצי גודל
1 כוס שמנת או 1/2 כוס שמנת + 1/2 כוס חלב
1-2 כפות מייפל/דבש/סוכר+תמצית וניל
קוביות קרח (כ-4 כוסות)
1/2 כוס מלח גס

מהלך הניסוי

  1. ממלאים את השקית הגדולה קרח עד כ1/2 - 3/4 מהשקית.

Ice-cream-experiment-1

  1. מוסיפים כחצי כוס מלח.

Ice-cream-experiment-2

  1. לשקית הקטנה מכניסים את השמנת והממתיק שנבחר (במקום טעם וניל אפשר להוסיף ממרח שוקולד, סירופ שוקולד או אבקת שוקו).

Ice-cream-experiment-6

  1. מכניסים את השקית הקטנה לאחר שמוודאים שהיא סגורה ואטומה, לתוך השקית הגדולה עם הקרח וסוגרים את השקית הגדולה.

Ice-cream-experiment-3

  1. עכשיו לחלק הכיף- מנערים טוב טוב את השקיות במשך כ-5 דקות. בשלב זה ניתן לשחק מסירות אם אתם טובים בתפיסות ואם לא, וזה מה שאנו עשינו, שימו מוזיקה וקדימה לרקוד ולהשתולל עם השקית. אם קר לכם בידיים עטפו את השקית במגבת.

  2. בדקו האם הגלידה במרקם הרצוי, במידה ולא, נערו עוד מספר דקות.

Ice-cream-8-1

  1. הוציאו בעזרת כפית את הגלידה מהשקית לצלחות הגשה, ניתן להוסיף תוספות לפי הטעם. אנחנו הוספנו עוגת שוקולד מפוררת, נטיפי שוקולד ומרשמלו קטנים שנשארו מיום ההולדת מפלצות.

Ice-cream-experiment-4

בתאבון!

תוספות מעניינות לניסוי:
ניתן להמחיש לילדים את ההשפעה של כל גורם על ידי קבוצת בקרה, משמע לערוך ניסוי זהה שבו משנים משתנה אחד:

  1. לא להוסיף מלח לקרח
  2. לא לנער את השקית
  3. לשים את השמנת בפריזר
  4. לנסות מלח רגיל במקום מלח גס
  5. להכניס חלב במקום שמנת

ועוד שאלות וגורמים רבים ומגוונים.

למה?
בתהליך הכנת הגלידה אפשר לחשוב על מספר שאלות מדעיות.

למה הוספנו מלח לקרח?- מים קופאים באפס מעלות צלזיוס, הוספת מלח מורידה את נקודת הקיפאון של המים ומכאן שתערובת של קרח, מים ומלח הינה נמוכה מ-0 מעלות צלזיוס ומאפשרת קיפאון של השמנת/חלב. יש לנו תערובת של מים וקרח, זוהי מערכת של שיווי משקל - המים קופאים לקרח ובאותו זמן קרח נמס למים. תהליך הקיפאון של המים, המעבר למצב של מוצק (במקרה שלנו קרח) דורש אנרגיה. אנו צריכים להשקיע אנרגיה בסידור של מולקולות המים המפוזרות בכל הכלי (נוזל) לצורה קבועה (מוצק). זה מאוד דומה לחיים האמתיים/סידור חדר: אנו צריכים להשקיע אנרגיה על מנת לסדר את כל קוביות הלגו המפוזרות בחדר לקופסה אחת. כאשר אנו מכניסים את המלח לתערובת המים והקרח דרושה אנרגיה גדולה יותר על מנת להקפיא את הקרח. נחזור רגע לסידור החדר – הפעם דמינו שנוסף על הלגו מפוזרים בחדר גם מכוניות משחק, אם סידור לגו בלבד הוא תהליך קל ומהיר, תוספת מכוניות המשחק תדרוש מאתנו אנרגיה גדולה יותר להחזיר את הלגו למקום. תוספת המלח למי הקרח, מפריעה למולקולות המים להתארגן כגבישי קרח וכתוצאה מכך טמפרטורת הקיפאון של המים יורדת לפחות מאפס מעלות. במדינות קרות משתמשים בעובדה זו ומפזרים מלח על הכביש על מנת שלא תיווצר שכבת קרח המסכנת את הנהגים.

למה מנערים את השקית?- תהליך ההקפאה תוך ניעור וערבוב השקית גורם למספר תהליכים בהכנת הגלידה: שובר את גבישי הקרח הנוצרים ומכניס בועות אוויר לתוך התערובת הקופאת דבר המאפשר ליצור את המרקם הקרמי של הגלידה. שומר על תערובת הומוגנית (אחידה) של המצרכים ובנוסף גורם להקפאה מהירה יותר של השמנת. הערבוב חושף כל פעם אזור אחר לסביבה הקרה (שקית הקרח) ובכך מזרז מאוד את התהליך.

אשמח לשמוע איזה טעמי גלידה אתם הכנתם וכמובן לענות על שאלות. אם נפלה טעות בהסבר בבקשה עדכנו אותי.