קסם מדעי - קסם הכרוב
אני ממש, אבל ממש לא מבינה איך עברו שנתיים ולא כתבתי על ניסוי מי כרוב סגול!
בלוגהולדת! מזל טוב להיותך בן שנתיים (שנתיים ושלושה חודשים אבל הקורונה דחתה את הכתיבה והחגיגות). אני ממש, אבל ממש לא מבינה איך עברו שנתיים ולא כתבתי על ניסוי מי כרוב סגול. אצלנו בבית מילה נרדפת לכרוב סגול זה ניסוי. אי אפשר ׳לעבור בסופר בלי לקנות אחד ואז חייבים להפריש כמה עלים ל״מען המדע״.
כימיה של כרוב סגול
מה צריך?
- כרוב סגול
- מים רותחים
- מי ברז
- אבקת סודה לשתיה
- חומץ/מיץ לימון
- צנצנת חסינה לחום
- קרש חיתוך
- סכין חיתוך
- 2 כוסות שקופות
מהלך הניסוי
1.קחו כשלושה עלים של כרוב סגול, אין צורך שהעלים יהיו שלמים ויפים.
2. חיתכו את העלים לחתיכות והעבירו לצנצת.
3. לשלב זה יש צורך בעזרת מבוגר- שפכו על גבי חתיכות הכרוב שבצנצנת כ-2 כוסות של מים רותחים והמתינו שהתמיסה תתקרר (הקירור הוא למען בטיחות הילדים, ממש כיף לילדים לבצע את הניסוי לבד ולכן אם אין להם סבלנות לחכות רצוי להכין את תמיסת מי הכרוב מראש).
4. בזמן שתמיסת הכרוב מתקררת שפכו כפית אבקת סודה לשתייה לכוס שקופה. לכוס השנייה שפכו 2 כפיות חומץ, אין צורך לדייק בכמויות.
5. הוסיפו כרבע כוס מי ברז לכל אחת מהכוסות וערבבו קלות על מנת שכל האבקה תתמוסס במים.
6. שפכו לכל אחת מהכוסות קצת מתמיסת מי הכרוב וצפו במתרחש.
7. צילמנו לכם רק את הכוס של הסודה לשתיה והחומץ אבל החלק הכי מהנה לילדים הוא לתת להם לנסות כל נוזל העולה בראשם. מיץ לימון, נוזל כביסה, סבון כלים שקוף, ועוד. כל נוזל מקבל צבע קצת שונה.
הערות:
- במידה והילדים צעירים רצוי להשתמש רק בחומרים שאינם רעילים, בשל חשש שהילדים יכניסו את התמיסות לפה. הצבעים שמתקבלים מושכים את העין ואצלי הצעירים שבחבורה חשבו שזה מיץ וטעמו.
- רוצים להפוך את הניסוי לקסם? מכינים מראש את הכרוב הסגול ותמיסות החומץ והסודה לשתיה (שלבים 1-5) ומראים לילדים שיש לנו מי קסם. שואלים מה קורה אם נוסיף מים סגולים למים רגילים? ואז שופכים את מי הכרוב לתמיסות השקופות ורואים שכל כוס מקבלת צבע אחר.
- במידה ורוצים לעשות את הניסוי לקבוצה גדולה של ילדים, אפשר להכין ליטר מכל תמיסה (סודה לשתיה וחומץ) ולשפוך לכוסות קידוש חד פעמיות, כל ילד מקבל כוסית. המבוגר עובר ושופך תמיסה סגולה לכל כוס וההתרגשות בעיצומה איזה צבע יתקבל לכל ילד.
למה?
ניסוי צבעוני זה מאפשר להסביר את ההבדלים בין חומצה ובסיס ומהו אינדיקטור.
חומצות כשמם הן חמוצות אבל אנו לא רוצים ולא יכולים לטעום כל חומר בטבע, ישנם חומרים מאוד רעילים. אם כך איך נדע מהו הנוזל השקוף שמולנו? בדיוק לשם כך קיימים חומרים הנקראים אינדיקטורים. בתוך עלי הכרוב יש חומר ממשפחה שנקראת אנתוציאנינים, חומר זה מגן על העלים הצעירים בצמח מפני קרינה מוגברת של השמש. בנוסף, כאשר חומר זה נמצא בסביבה חומצית/בסיסית הוא משנה את צבעו וכך מי הכרוב הסגול יכולים לשמש כאינדיקטור. שינוי הצבע מעיד האם החומר שבידנו הינו חומצי, בסיסי או ניטרלי.
סודה לשתייה - בסיס - כחול, החומץ - חומצה - ורוד. כאשר אנו מוסיפים את מי הכרוב אנו מקבלים תמיסות בצבעים שונים. לאחר שגילינו שהחומרים הבסיסים הינם כחולים, החומציים ורודים והניטרליים (מה שאינו חומצה או בסיס) סגולים אפשר לקחת נוזלים נוספים ולפי הצבע המתקבל ללמוד על אופיים.