מדע בכפית - מכת אש לימונית
אכילת פרי הדר, זיקוקים, מופע אור-קולי ומדע. אני לא צריכה יותר מזה כדי שיהיה ערב מוצלח. תנסו. מבטיחה שלא תתאכזבו.
כשגרנו בישראל, הייתי עוזרת לחברים טובים של המשפחה לשווק פומליות. יש להם את הפומליות הכי טעימות שאכלתי והם אנשים מקסימים אז שמחתי לתרום מזמני ועל הדרך לזלול פומליות משובחות! כל מי שטעם מהפומליות שלהם, התאהב בטעמם. בסביבות חנוכה הייתי מתחילה לקבל הודעות מאנשי השכונה ״השנה יהיו פומליות?״
לפני מספר ימים אני וילדי אכלנו פומלית כשפתאום נזכרתי שקראתי משהו עם נר ופרי הדר. כמובן שמיד קראתי להם וניסינו בעצמנו. איך לא הכרתי את הניסוי הזה קודם?! זה אחד הניסויים הפשוטים והמרשימים שעשיתי. בסיאטל פירות ההדר מיובאים ולכן הקליפה של פרי ההדר דקה ויבשה. אני סקרנית לראות את כדור האש המתקבל עם הקליפה העבה והעסיסית שיש לפירות ההדר בישראל.
ויש גם בונוס! והבונוס הוא גם הסיבה שניסוי זה הגיע לקטגוריה ״מדע בכפית״. אפשר לאכול את פרי ההדר בגמר הניסוי! כל מה שאנחנו צריכים זה רק הקליפה.
ניסוי כדור אש מקליפת פרי הדר
מה צריך?
קליפה של פרי הדר (כדאי שתהיה עבה ועסיסית)
נר
גפרורים/מצית (יש להיעזר במבוגר)
צנצנת/צלחת או כל משטח ישר שאפשר להדביק עליו את הנר
מהלך הניסוי
אזהרה: ניסוי זה כולל אש ולכן יש להיעזר באדם מבוגר לכל אורך הניסוי.
- בעזרת חימום תחתית הנר מדביקים אותו לצלחת כך שיישאר יציב לאורך כל הניסוי.
2. אם עדיין לא קילפתם את פרי ההדר, זה הזמן. מומלץ לסמן את הפרי עם סכין, ורק אז לקלף על מנת שיהיו קליפות גדולות יחסית.
3. מדליקים את הנר.
4. ממקמים את הקליפה בקרבת הנר, מקפלים וסוחטים אותה כך שהנוזל הנמצא בתוכה יותז החוצה. ניתן לחזור על פעולה זו מספר פעמים עם כל חתיכת קליפה אבל צריך לסחוט כל פעם אזור חדש של הקליפה.
5. אוכלים בתאבון את הפרי!
למה?
קליפת פרי ההדר מכילה חומר הנקרא לימונן (Limonene), חומר זה הינו המרכיב העיקרי בשמן אתרי המופק מהדרים. השמן האתרי הוא האחראי לריח החזק שיש בכל פעם שמקלפים פרי הדר וכל כך מאפיין אותם. כאשר אנו סוחטים את הקליפה, השמן האגור בקליפה משפריץ החוצה ומלבה את הלהבה. שמן זה הוא דליק ומתנהג בדומה להוספת דלק למדורה. לכן אנו רואים את הלהבה גדלה ואז חוזרת למצבה הרגיל.