תמיד אני נזכרת להכין משהו לחגים ממש ברגע האחרון. אם גם אתם כמוני (וגם אם לא) יש לי רעיון סופר מקורי ועל הדרך חינוכי להכנת שנה טובה מחומרים שיש לכל אחד בבית. נשתמש בדיו שהוא גם אכיל, גם רחיץ וגם דיו קסם!
הנסוי הזה מצויין גם אם ראש השנה כבר מזמן חלף עבר, הוא בעצם מתאים לכל יום בשנה, איזה יום לא מתאים להכנת כתב סתרים ומשחק בגשש בלש?
ניסוי כתב סתרים
מה צריך?
- דף נייר
- דבש
- מים
- קערית קטנה
- טוסטר לחיצה
- מקל לניקוי אוזניים/פלח תפוח
מהלך הניסוי
- בתוך קערית קטנה מהלו את הדבש במים. ביחס של בערך כפית מים לכפית דבש.
2. בעזרת מקל לניקוי אוזניים או האצבע שלכם כתבו מסר סודי. צריך לטבול את הקיסם בנוזל לפני כתיבת כל אות ולפעמים אפילו באמצע כתיבת האות.
3. המתינו בסבלנות עד שהכיתוב יתייבש לחלוטין, לפחות 15 דקות.
4. שלב זה מחייב השגחת מבוגר- חשפו את כתב הסתרים באמצעות מקור חום. ניתן לחשוף את הכתוב על ידי נר, רדיאטור, מגהץ וכו׳ אבל אנו פיתחנו באמצעות טוסטר לחיצה, שלדעתי הוא האמצעי הבטוח ביותר. כאשר הטוסטר חם לוקח כ3-4 דקות עד שהכיתוב מופיע.
במידה ואתם רוצים לתת את כתב הסתרים ככרטיס שנה טובה פשוט שלחו את הדף ה״לבן״ וצרפו הוראות לחשיפת הברכה. הדבש נספג בנייר ואין בעיה לחשוף את הכתוב גם לאחר מספר ימים.
5. הערה- את הדבש בניסוי אפשר להמיר במיץ לימון, חלב, מיץ תפוחים, מי סוכר וחומרים רבים אחרים. אני בחרתי את הדבש על מנת להתאים את הניסוי לראש השנה.
- החלטנו לקחת את השילוב של הניסוי עם ראש השנה צעד קדימה והחלפנו את המקל לניקוי אוזניים בתפוח. טובלים את התפוח בדבש מהול במים, מציירים בעזרת התפוח ואוכלים את התפוח עם הדבש מהצד השני :)
למה?
מדוע בחשיפה לחום צבע הדבש הופך לחום? בדבש יש סוכר פירות (פרוקטוז) אשר מתכהה בחימום, בדומה לחימום סוכר והפיכתו לקרמל. אפשר להסביר לילדים שזהו תהליך המזכיר מאוד הכנת טוסט. אנו מתחילים מלחם לבן ומקבלים לחם בצבע חום. בלחם בדומה לדבש יש סוכר וחומרים נוספים שהינם תרכובות אורגניות (תרכובות המכילות פחמן), תגובה כימית של הפחמן גורמת לקבלת חומר חדש בעל צבע חום. למתקדמים- בדבש ישנה חומצת אמינו היוצרת יחד עם הפרוקטוז תגובת מייאר שהינה הבסיס לתעשיית חומרי הטעם והריח. מאכלים הנמנים בקבוצה זו הינם קפה, בצל מטוגן, צנימים ורבים נוספים.
מדוע אם כן הנייר שמרכיביו דומים מאוד לדבש לא מתכהה? הנייר בנוי גם הוא מסוכרים (צלולוז) אך הסוכר בנייר בנוי כשרשראות ארוכות מאוד. ניתן לדמיין שרשרת שמכינים לחג הסוכות, כל סוכר הינו טבעת אחת בשרשרת ארוכה. כאשר אנו מחממים את הנייר החום הראשוני מאפשר לדבש להשחים ולקבל צבע חום ואילו בנייר הוא רק שובר את השרשראות ליחידות סוכר בודדות. אם נמשיך לחמם את הנייר הוא אכן ישרף ולכן יש להתנהל בזהירות רבה.
ורגע לפני כניסת השנה החדשה אני מאחלת לכולם שנה טובה ומתוקה. שבשגרת היום יום נמצא זמן ללמוד דברים חדשים, לעזור לאחרים, לעשות ספורט ולבלות בחיק המשפחה.