מדע בכפית - הכנת גבינה תוצרת בית
ההורים שלי הגיעו מישראל לעזור, בכל זאת החופש הגדול החל ויש לנו כבר חצי קבוצת כדורגל בבית. עם הגעת ההורים מישראל הגיעו גם כל ספרי שבוע הספר, סקוצ׳ים למטבח, חוטי הריקמה שלי ועוד כמה וכמה דברים עם ריח ונוסטלגיה של המולדת. רק הגבינה עם הבית, קוטג׳, לא יכלה להיכנס בשערי ארה״ב אז החלטנו להכינה לבד.
הפיצפונית בדיוק חגגה חודש ימים וההורים שלי הגיעו מישראל על מנת לעזור, בכל זאת החופש הגדול החל ויש לנו מעל חצי קבוצת כדורגל בבית. עם הגעת ההורים מישראל הגיעו גם כל ספרי שבוע הספר או לפחות רובם, סקוצ׳ים למטבח כי אי אפשר בלעדיהם, חוטי הריקמה שלי ועוד כמה וכמה דברים עם ריח ונוסטלגיה של המולדת. רק הגבינה עם הבית, קוטג׳, לא יכלה להיכנס בשערי ארה״ב אז החלטנו להכינה לבד.
לפני שנתחיל שני וידויים: אחד, אני בכלל לא מחובבי הקוטג׳ והשני הטעם של הגבינה המתקבלת דומה יותר לריקוטה אבל המראה מזכיר מאוד קוטג׳. אבל עזבו אתכם מכל ההגדרות, זה ממש כיף להכין גבינה תוצרת בית והיא יוצאת ממש ממש טעימה!
מכיוון ובבית ילדותי גבינת קוטג׳ לא הייתה אהודה על הילדים נהגנו לכנות אותה בשמות גנאי המתארים את מרקמה הלא שגרתי, אבל בבית משפחת הטרול נהגו לכנות גבינה זו כ״גבינת מוח״ ואני התלהבתי מהיצירתיות. אז הינה לפניכם ניסוי מדעי שהינו מתכון להכנת ״גבינת מוח״.
ניסוי זה הינו הניסוי השני בסדרה של ניסויים עם חלב:
ניסוי I - ציורים בחלב, מלמד שהחלב מכיל שמן ומים.
ניסוי II - הכנת גבינה תוצרת בית, ניסוי אכיל המלמד שבנוסף לשמן והמים ישנו מרכיב חשוב והוא החלבון קזאין.
ניסוי III - הכנת פלסטיק מחלב, יצירה שהיא ניסוי מדעי המלמדת על הרכב החלב ושימושים נוספים שאפשר לעשות עם חלב.
הניסוי מאוד פשוט וגם מסדר אתכם לארוחת ארבע או לארוחת ערב. אצלנו הבכור היה הדוגמן והשף, אני צילמתי, בן החמש היה הצופה הנלהב, בת השנתיים ״טרפה״ את כל מה שהכנו והפצפונית בת החודש הסכימה לעשות עצירה קלה מהגזים ונתנה לנו חצי שעה של שקט וזמן איכות.
הכנת קוטג׳ תוצרת בית
מה צריך?
2 כוסות חלב (לא חלב עמיד)
2 כפות חומץ/מיץ לימון
סיר
כף
חיתול בד/ נייר סופג עבה
מסננת
מהלך הניסוי
- מרתיחים את החלב בסיר על הכיריים (העזרו במבוגר לשלב זה). יש לכבות את האש רגע לפני שהחלב גולש.
- מוסיפים חומץ ומערבבים עד שמתקבל משקע.
- ממתינים כחצי שעה עד שתערובת החלב מתקררת. זהו אינו שלב הכרחי אבל הוא מאפשר לילדים להמשיך בניסוי לבד ללא עזרת ההורים. אם החלטתם לא להמתין לקירור מלא חכו מספר דקות על מנת שתהליך ההפרדה יסתיים.
- מסדרים את חיתול הבד על גבי המסננת ושופכים את תערובת החלב דרך המסננת וחיתול הבד להפרדת המוצק מהנוזלים.
- שוטפים את המוצקים במי ברז.
- סוחטים את המוצק משאריות הנוזלים.
- מעבירים לקערה נקיה ומפוררים את הגושים בעזרת כפית.
- כעת אפשר להוסיף תבלינים לפי הטעם, ואם רוצים מרקם קצת שונה אפשר לערבב עם יוגורט או שמנת.
הצעת הגשה:
בתיאבון!
אם אתם רוצים להכין מוצרלה במקום קוטג׳ או פשוט לצפות בסרטון ולקבל כמה טיפים מOrazio Carciotto שמתפרנס כבר 30 שנה מהכנת מוצרלה זה האתר בשבילכם.
למה?
בניסוי החלב חלק I, הבחנו שהחלב מכיל מים ושמן. מרכיב נוסף וחשוב מאוד הינו החלבון, חלבון החלב קרוי קזאין. הוספת החומץ גורמת להעלאת החומציות בחלב ובעקבותיה שינוי מבנה החלבון (דנטורציה) המצוי בו. שינוי זה המלווה בניטרול המטען החשמלי של חלק מהקבוצות בחלבון מוביל לכך שהחלבונים כבר אינם יכולים להימצא ליד סביבה מימית והם מתכדררים לגושי חלבון המתקרבים זה לזה ולוכדים תוך כדי את השומן והלקטוז. ההפרדה המתקבלת בין המים לגושי הקזאין והשומן מאפשרת לנו לסנן את המוצקים ולקבל את הגבינה.
אם תחכו בסבלנות תראו שהקזאין הוא לא רק טעים אלא גם אחלה חומר ליצירה, אבל זה כבר לפוסט הבא.