]

מטבעות, חשבון ומה שביניהם

זה התחיל בזה שבשמונה בערב מצאתי על השולחן רשימה אין-סופית של מטבעות שהבכור צריך ליום המחרת לבית הספר לשיעור חשבון. שלחתי את הטרול לתחנת דלק על מנת לפרוט שטרות למטבעות...

מטבעות, חשבון ומה שביניהם

הוא חזר וסיפר לי בגאווה שהמוכר עשה מאמצי על וספר שלוש פעמים את המטבעות שלא יחסר, ״אז פשוט נתתי לו 4 דולר והלכתי״ (הסכום הכולל של המטבעות היה 3.70, ואפילו לא היה צריך לחשב, גם זה היה בדף ההוראות). אולי המהלך הזה היה צריך להדליק לי נורה אדומה על חשיבות המילה עודף בחיים האמיתיים.

הלימוד בכיתה ב׳ התחיל בידע בסיסי של הכרת המטבעות ושמם (בארצות הברית יש שם לכל מטבע), ואז עברנו למעבר בין סנט (אגורות) ודולר (שקלים) כולל העברת נקודה עשרונית למרות שעדין לא נלמד בכיתה מהם שברים ומספרים לא שלמים. המעבר הזה טכנית מאוד פשוט כאשר לומדים בשיטת השינון אבל לי היה קשה מאוד עם שיטת ה״נלמד כמו תוכי״. החישובים היו פשוטים אך כאשר ניסיתי לשאול שאלות הבנה גיליתי שמטבע ושטר נחשבים בעיני ילד בן 7 אותו דבר, לפעמים אפילו המטבע נחשב יותר; בכל זאת הוא מנצנץ ועושה רעש כשהוא נופל. אז בכל פעם הגענו למסקנה ש:$=¢. בשלב הזה הבנתי שיש לתת הסבר קצר על מספרים שלמים ומה שביניהם. הסברתי שאם היו לי שני מלפפונים ואני חותכת ממלפפון אחד כמה פרוסות לארוחת ערב אז כבר אין לי שני מלפפונים, יש לי כמות של בין מלפפון אחד לשניים. ההסבר הובן בצורה טובה אבל אחרי חמש דקות שאל הבכור: אז אמא איך המלפפונים קשורים למטבעות?!

השבוע הגענו לשאלות המילוליות. צריך לזכור שהגענו ליבשת הגדולה רק לפני חצי שנה וילדיי לא הסכימו ללמוד אנגלית בארץ הקודש כך שאני לא באמת יודעת כמה מההסברים בכיתה מובנים והקושי העיקרי הוא קריאת השאלה.
לדני היו 20 דולר, הוא קנה כדור ב17.3 דולר... שאלתי את הבכור אם הוא היה הולך לחנות באותה סיטואציה מה הוא היה רוצה לדעת (כמובן שהתכוונתי כמה עודף, כי זה המשך השאלה) והוא ענה בטבעיות: הייתי רוצה להסתכל בשקית ולראות איך הכדור נראה.
ת׳כלס צודק, בגילו הכל עדין ממש מסקרן ולמה הוא צריך לפתור שאלות חשבון שאין הוא רואה את חשיבותן. בגיל הזה הטבע מחוץ לכיתה הרבה יותר מרתק וכל יום הוא חוזר עם חוויה אחרת: ראיתי סנאי באמצע השיעור, עץ הדובדבן פורח וכו׳...

כאשר עברנו לשאלות המילוליות ונכנס גם פרמטר קריאת השאלה באנגלית והבנת הנקרא הבנתי שהחומר לא הוטמע כראוי. הודעתי שהשיעורים יחכו ואנחנו עוברים לשחק, הוצאתי המון מטבעות שמצאתי בבוקר כשעשיתי סדר בבית. ציירנו שטרות באילתור של רגע ושמנו שלטי מחירים על כל דבר שמצאנו באזור. הילד היה מבסוט, כמובן שבהתחלה הוא ניסה לתחמן וצייר כרטיס אשראי :) ניסיון מוצלח לטעמי אבל בהמשך הוא התלהב וצחקנו שעוד רגע הוא קונה את הבית עצמו ולא יהיה לנו איפה לגור.

IMG_0501

כאשר קצת התעייפנו עברנו ליצירה, הנחנו את המטבע ומעליו דף הנייר וניסינו להעביר את ההטבעה לדף. גם זה התגלה כניסוי קטן כי כל עיפרון תלוי ברכות שלו ובכמה היה מחודד העביר את המטבע בצורה שונה, אז על הדרך השגנו עוד משהו חינוכי.

IMG_0503

את שיעורי הבית לא סיימנו. בכל זאת יש לבכור עוד אחים ואחרי שהיה בכי קורע לב לפני השינה העברתי את השרביט לטרול שיגלה לו את התשובות בלי שהבכור ירגיש והופ סיימנו את שיעורי הבית בחמש דקות!

ההצלחה מבחינתי התחילה יום אחרי שחזרנו למשחק וכל השיעורים הושלמו בזמן שיא. נוסף על כך כל השבוע שאחרי הבכור כתב לעצמו בשעות הפנאי שאלות באנגלית על כסף ופתר אותן.

כצ׳ופר וסיכום לשבוע כזה אני ממליצה לתת לילד קצת כסף וללכת למכולת הקרובה לקנות משהו נחמד.

כל מה שנכתב עד כאן היה אילתורים של אמא ברגע האמת. אפשר למצוא ברשת רעיונות רבים ומגוונים להבנת נושא המטבעות לגילאים שונים, אספתי כמה מהם בקישורים הבאים:

פוסט מצויין ומלא השראה בבלוג של מור קנדי מביא משחקים מוחשיים שאפשר להשתמש בהם ללא תשלום.

משחק חינמי קל יחסית וקצר מבית מטח יכול להיות נקודת התחלה לצעירים שבילדינו. באתר של מטח אפשר למצוא משחקים מתקדמים יותר המתבססים על אותה קופה אך אין לי גישה אליהם. אני חושבת שמי שלומד בבית ספר בישראל מקבל סיסמה.

דפי עבודה חינמים נוספים .ברמות שונות

עוד משחק מחשב המתאים לתחילת תהליך הלמידה או לצעירים שבחבורה

פוסט ארוך באנגלית אבל מאוד מפורט ועם המון רעיונות ודוגמאות. אהבתי שהחומר הלימודי עובר מאוד בהדרגה ואת השימוש בקוביה שיוצר עוד נקודת עניין בחומר הנילמד.

לעוד המון רעיונות משחק, דפים להדפסה (כמו קוביית הכסף) ודפי לימוד העוסקים במטבעות אפשר להיכנס לדף הפינטרסט שפתחתי עבור נושא זה.