פלסטיק מחלב

הקוטג׳ שהכנו בניסוי גבינה תוצרת בית הוא חומר גלם ממש מוצלח ליצירה. אני מנסה לדמיין איך מישהו גילה פתאום שאם מיבשים את הקוטג׳, הוא הופך לפלסטיק?! אולי זה כמו המצאת הסכרין (הממתיק המלאכותי הראשון) שהתגלה בשנת 1879 ממש במקרה על ידי קונסנטין פאלברג, כימאי שחקר תוצרי לוואי של זפת-פחם. פאלברג לא שטף את ידיו אחרי יום עבודה (נו,נו,נו) ולאחר שהכניס את אצבעותיו לפיו הרגיש טעם מתוק שאותו קישר לאחד החומרים שאיתם עבד. מכאן והלאה הכל היסטוריה... אולי מישהו חקר מאוד לעומק את מבנה החלב והגיע למסקנה זו, איני יודעת את התשובה אבל זה ניסוי ממש נחמד אז שווה לנסות. ואל תגידו שלא הזהרתי, אנחנו יוצרים חלב ״מקולקל״ אז זה גם ניסוי מאוד ריחני.

ניסוי זה הינו השלישי בסדרה של ניסויים עם חלב:

  • ניסוי I - ציורים בחלב, מלמד שהחלב מכיל שמן ומים
  • ניסוי II - הכנת גבינה תוצרת בית, ניסוי אכיל המלמד שבנוסף לשמן והמים ישנו מרכיב חשוב והוא החלבון קזאין.
  • ניסוי III - הכנת פלסטיק מחלב, יצירה שהיא ניסוי מדעי המלמדת על הרכב החלב ושימושים נוספים שאפשר לעשות עם חלב.


להפוך חלב לפולימר זה נושא מאוד פופולרי מפני שניתן לייצר בצורה זו אריזות מזון מתכלות (Biodegradable) שיחליפו את שקיות/אריזות הפלסטיק של היום. בסיאטל לדוגמה קשה למצוא שקיות פלסטיק אך יש המון שקיות נייר, שקיות נייר עוברות למיחזור אבל שקית Biodegradable מגיעה לקומפוסט שזה צעד אחד קדימה בשמירה על הסביבה. הקומפוסט מאפשר להחזיר בתהליך פשוט יחסית את הפסולת האורגנית לאדמה ואף עוזר לשפר אותה. תחשבו על זה שאפשר גם לייצר מיכלי חלב מהחלב עצמו- רעיון מדליק.

ניסוי הכנת פלסטיק מחלב

מה צריך?
כוס שקופה
חלב
3 כפות חומץ
מסננת
קערה/כוס נוספת
מיקרוגל - לא חובה אבל מאיץ את התהליך
* אם רוצים לשלב גם יצירה אפשר להשתמש בצבעי מאכל ו/או בתבניות שוקולד או קורצי עוגיות

מהלך הניסוי

  1. שופכים בזהירות את החלב לכוס ומוסיפים שלוש כפות חומץ.

2. מערבבים כדקה.

במידה ולא התקבלה הפרדה בין הנוזל למוצק, אפשר לחמם את החלב במיקרו לכמה שניות. חשוב מאוד לא להגיע לרתיחה.

3. לאחר שקיבלתם הפרדה בין הנוזל למוצק, מסננים את החלב במסננת דקה. אפשר להשתמש גם במסננת עבה ועליה נייר סופג או חיתול בד, כמו שעשינו בניסוי הכנת גבינה. על מנת לוודא שכל הנוזלים יצאו כדאי ללחוץ מלמעלה עם כף או כפית.

4. מעצבים בעזרת המוצקים שקיבלנו את הצורה שאנו רוצים. אפשר צורה חופשית או בקורצן עוגיות/תבנית סיליקון לשוקולד.

5. מחכים כ-48 שעות לייבוש ואז אפשר לצייר על זה בטוש לא מחיק או לבדוק את תכונות החומר.

אחרי ייבוש

למה?
בניסוי ציור בחלב הבחנו שהחלב מכיל מים ושמן (חלב זוהי אמולסיה - טיפות של שמן בתוך מים). מרכיב נוסף וחשוב מאוד הינו חלבון החלב הקרוי קזאין. הוספת החומץ גורמת להעלאת החומציות בחלב ושינוי מבנה החלבון (דנטורציה) קזאין המצוי בו. שינוי זה מלווה בנטרול המטען החשמלי של חלק מהקבוצות בחלבון. הוא מוביל לכך שהחלבונים כבר אינם יכולים להימצא ליד סביבה מימית והם מתכדררים לגושי חלבון המתקרבים זה לזה ולוכדים תוך כדי את השומן והלקטוז. ההפרדה המתקבלת בין המים לגושי הקזאין והשומן מאפשרת לנו לסנן את המוצקים.

חלבון הינו פולימר - מולקולת ענק המורכבת מיחידה החוזרת על עצמה. הדרך הטובה ביותר לתאר פולימר הינה שרשרת הבנויה מהרבה מאוד חרוזים זהים (נתקלנו כבר במושג פולימר בניסוי של החיתולים). לאחר שהפרדנו את החלבון מהמרכיבים האחרים וכל עוד הוא עדין רטוב, אנו יכולים להשתמש בו ולעצבו בדומה לפלסטיק (שגם הוא פולימר אבל סינטטי). לאחר הייבוש הקזאין מקבל את הצורה שנתנו לו ונשאר קשיח וללא יכולת לשנות צורה.